JAVORINA: Katastrálne územia 4 obcí v okrese sa rozšíria spolu o 6210 hektárov

27.12.2010 Sabinov

Sabinov/Tichý Potok 27. decembra (TASR) – Zrušením Vojenského obvodu Javorina dôjde k rozdeleniu územia s rozlohou 31 638 hektárov (ha), ktoré sa začlení do katastrov 26 obcí v štyroch okresoch.
Vedúci odboru všeobecnej vnútornej správy Obvodného úradu v Prešove Eugen Longauer dnes pre TASR uviedol, že celkove o 6210 ha sa má rozšíriť katastrálne územie obcí Tichý Potok, Bajerovce, Poloma a Krásna Lúka v Sabinovskom okrese.
\"Čo sa týka súčasného okresu Sabinov, pôvodne do tejto lokality zasahovali hranice piatich obcí. Vzhľadom na to, že obec Blažov v 50. rokoch minulého storočia zanikla, tieto pozemky sa majú pričleniť ku katastrálnemu územiu Tichého Potoka, \" vysvetlil Longauer. Dodal, že do tohto katastra by tak malo pribudnúť 5422 ha pozemkov.
Takmer o 425 ha sa má rozšíriť katastrálne územie obce Bajerovce, 287 ha pripadne obci Poloma a 76 ha sa má pričleniť ku Krásnej Lúke.
Ako dnes uviedla starostka Tichého Potoka Ľubica Džugánová, samotná obec vo vojenskom výcvikovom priestore pozemky nevlastnila, v zásade ide o parcely, ktoré by mali byť vlastníctvom občanov alebo urbariátu. Mnohí z nich sú bývalými obyvateľmi Blažova, prípadne sú to ich potomkovia. Predpokladá, že v tejto súvislosti sa v nasledujúcich mesiacoch ešte uskutočnia ďalšie stretnutia so zástupcami inštitúcií, ktoré budú poverené riešiť uvedenú agendu, ale i predstaviteľmi Prešovského samosprávneho kraja a dotknutých obecných samospráv.
\"Nakoľko sa budú meniť hranice, bude potrebné toto územie zamerať a zadokumentovať. Problémy môže spôsobiť aj to, že za viac ako 50 rokov sa veľa zmenilo, pôvodné medze zanikli a tam, kde bola niekedy napríklad lúka, dnes sa nachádza lesný porast, \" povedala starostka. Pripustila, že ak by bolo možné v tejto lokalite stavať, v ich obci sa pravdepodobne nájdu záujemcovia, ktorí by uvažovali o vybudovaní rekreačných chát prípadne rodinných domov.
Stále je však otvorená aj otázka budovania vodárenskej nádrže, ktorá je v štádiu posudzovania vplyvov na životné prostredie. Podľa Džugánovej pokračovanie tohto zámeru nie je definitívne uzavreté.
Pripomenula, že oblasťou prechádza aj účelová cestná komunikácia, ktorá spája obce Tichý Potok a Nižné Repaše.
\"Ak by sa táto cesta sprevádzkovala, bolo by to určite prínosom. To by si však vyžadovalo vykonať viaceré úpravy tak, aby bola vhodná na bežné užívanie. V posledných rokoch sa na jej stave podpísali aj opakujúce sa povodne, \" tvrdí starostka.
Vojenský obvod Javorina vznikol 1. januára 1953. Vláda SR 1. decembra tohto roka schválila nariadenie, z ktorého vyplýva, že obvod sa od 1. januára 2011 zruší.
 

Vyberte región